Over Ymke

Mijn naam is Ymke en zo heet ook mijn label. Het is niet zomaar dat ik mijn label mijn eigen naam heb gegeven. Wat ik maak is wat ik mooi vind. Mijn label is nieuw maar het idee om ooit wat met mijn stijl te doen bestaat al langer. Daarnaast heb ik een enorme passie voor reizen. Nieuwe werelden ontdekken, bijzondere mensen ontmoeten en op zoek gaan naar typische lokale producten.

Van al die reizen nam ik altijd wel wat mooie 'souvenirs' mee: fijne stoffen, traditionele kleding, handgemaakte sieraden. Steeds vaker vroegen mijn vrienden of ik niet ook voor hen een mooi kledingstuk of sieraad mee kon nemen. Daar kreeg ik op een gegeven moment zoveel plezier in dat ik besloot om een eigen kledinglijn op te zetten.

In India, dat bekend staat om zijn geweldige stoffen, ben ik op zoek gegaan naar een eerlijke en kleinschalige kledingfabriek die mijn ideeën op het gebied van kleding kan uitvoeren. Ik ben uiteindelijk, met dank aan een vriendin, terecht gekomen bij het kledingatelier van de broers Sharma in Jaipur, de hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan. Daar werken in de fabriek alleen volwassenen, zijn de werkomstandigheden goed en betalen ze hun personeel eerlijke lonen. Maar vooral voelde ik direct een oprechte connectie met de broers en hun medewerkers. Bij mijn bezoeken aan Jaipur ben ik de hele dag in de fabriek te vinden en geniet er van om met de mensen daar te werken aan nieuwe kledingontwerpen, maar ook te onderzoeken hoe we met ons atelier meer vrouwen aan een inkomen kunnen helpen.

Met Ymke kan ik nu al mijn passies combineren: reizen, mooie stoffen uitzoeken, daar eigentijdse kleding mee ontwerpen én iets goeds doen voor de mensen daar.

Ymke Bartels
Credits
Photography: Tse Kao www.casadekaophotography.com
Styling: Julieta Piacenza Vanderhoeven
MUAH: Jayne Meyer
Jewellery & accessories: www.sasdesign.nl
Logo & site design: Bas Masbeck, www.aboutdesign.nl